×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 446

Η Τοποθεσία

Το ξενοδοχείο ΜΟΙΡΕΑΣ είναι μόλις 5 μέτρα από την θάλασσα και 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτα, στο Ακρογιάλι - Αβίας. Καλαμάτα είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Ταΰγετος και στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Στο Δήμο Αβίας περιλαμβάνονται η Παλιόχωρα, το Αρχοντικό, το Ακρογιάλι (Κοπάνοι), η Μεγάλη Μαντίνεια. Ιστορικά στοιχεία μας αναφέρουν ότι η Παλιόχωρα ήταν η ομηρική πύλη Ιρή, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί "ποιήεσσα" δηλαδή πολύχλοη, κατάφυτη και εύροφη. Μετονομάστηκε σε Αβία από το όνομα της τροφού του Γλήνου, υιού του Ηρακλέους και της Διηάνειρας, η οποία κατέφυγε στην περιοχή διωκόμενη από τους Αχαιρούς για να σώσει το βρέφος.

Στη συνέχεια ο Κρεσφόντης έδωσε στην πύλη το όνομα Αβία όπου η αρχαία αυτή πύλη ήκμασε για 1400 περίπου χρόνια από τον 11ο αιώνα π.Χ. ως το 3ο αιώνα μ.Χ.. Επίσης λειτουργούσε Ασκληπιείο στα ερείπια του οποίου το 1775 οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη θέση όμως της αρχαίας Αβίας βρίσκεται αργότερα χτισμένο το κάστρο της Μαντίνειας, το οποίο ανήκε στους Ενετούς και αποτελούσε έδρα ομώνυμης Βαρονίας. (αρχές 15ου αιώνα). Δέχθηκε όμως πολλές καταστροφές από τους Τούρκους. Η Μαντινεία κάποια στιγμή εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μεγάλη Μαντίνεια.

Το ερειπωμένο χωριό πήρε το όνομα Παλιόχωρα. Τολμηροί όμως Μαντιναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται και πάλι στις έρημες παραλιακές ζώνες και να δημιουργούν τους οικισμούς : Παλιόχωρα, Αρχοντικό και Κοπάνοι σημερινό Ακρογιάλι (κοπανάγανε τα ρούχα στη θάλασσα).

Οι οικισμοί πύκνωναν συνεχώς. Το 1922 χτίσθηκε το πρώτο σχολείο. Αργότερα το 1955 στη διάνοιξη του κοινοτικού δρόμου βρέθηκαν Ρωμαϊκή σαρκοφάγος, βυζαντινά νομίσματα, ρωμαϊκο-βυζαντινό νεκροταφείο, κάστρο, πήλινα αγγεία κ.α., που μαρτυρούν την ύπαρξη της περιοχής από την προϊστορική ως την Βυζαντινή και υστεροβυζαντινή εποχή. Οι περιοχές λοιπόν αυτές του Δήμου Αβίας, Καρδαμύλης και Λεύκτρων είναι η λεγόμενη σημερινή Μεσσηνιακή Μάνη.

Περίπου 10 με 13 χλμ. από τις όμορφες και ιστορικές αυτές περιοχές μας μες στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου και στους πρόποδες του Ταϋγέτου βρίσκεται η Καλαμάτα.

Το όνομα της λέγεται ότι το πήρε από το Βυζαντινό μοναστήρι το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα. Μετά την Δ' Σταυροφορία χαρακτηρίστηκε ως η Μασσαλία του Μωριά. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς διάφορα site που αναφέρονται στην Ιστορία της πριν ταξιδέψει κανείς σ΄αυτήν.

Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας.

Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα.

Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο.

Αποστάσεις:

  • Αθήνα: 255 χλμ
  • Πάτρα: 215 χλμ
  • Θεσσαλονίκη: 715 χλμ

Πηγή: Wikipedia.org / Mani.org.gr